Pfizer PRO O antibioticimaBakterije i superbakterijeGljivične infekcijeRiječ stručnjakaAktualnoKutak za djecu
DOC. DR. SC. MAJA JAKŠEVAC MIKŠA, MAG. PHARM.Stručnost ljekarnika je važna u educiranju građana o tome kako se propisana terapija ispravno primjenjujeDoc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., Hrvatsko farmaceutsko društvo
Doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag.pharm.

Uloga ljekarnika pri savjetovanju pacijenta oko uzimanja antibiotika iznimno je važna. Ljekarnik je zapravo posljednji zdravstveni djelatnik koji je u kontaktu s pacijentom prije nego li on krene uzimati svoju terapiju. Njegova je stručnost iznimno važna radi educiranja građana o tome kako se lijekovi ispravno primjenjuju. Dostupnost ljekarnika pogotovo je bila naglašena u eri COVID-19 pandemije, kada su liječnici obiteljske medicine bili teže dostupni. Tu želim iskazati veliku pohvalu ljekarništvu za izuzetno dobro provođenje epidemioloških mjera, a jednako tako moram pohvaliti i pacijente za pridržavanje svega propisanoga.

Presudno je držati se uputa liječnika

Nakon što liječnik propiše antibiotik i trajanje terapije, dolaskom pacijenta u ljekarnu važno mu je naglasiti kako treba lijek ispravno koristiti i što ne bi smio činiti. Pacijenti najviše griješe u tome da nakon nekoliko dana uzimanja antibiotika, kada osjete poboljšanje, odustaju od njegove daljnje primjene. S obzirom da se najčešće radi o relativno kratkim terapijama, neke osobe primjerice prestanu uzimati lijek već treći dan od propisanih sedam dana. Kako bi se takve situacije izbjegle, ljekarnik je dužan pojasniti pacijentu važnost pridržavanja uputa koje je dao liječnik, ako želi imati potpuni učinak djelovanja antibiotika na infekciju. Također je potrebno naglasiti što treba učiniti s ostatkom lijeka kada pakiranje sadrži više tableta/kapsula od propisanih za liječenje infekcije. U tom slučaju, umjesto skladištenja u svojim kućnim ljekarnama, poželjno je ostatak pakiranja vratiti u ljekarnu.

„Tri su najvažnija postupka u korist racionalne primjene antibiotika: njihovo ispravno primjenjivanje, vraćanje ‘viška’ pakiranja u najbližu ljekarnu, cijepljenje protiv virusnih i drugih infekcija“.

Moguće je smanjiti potrošnju antibiotika

Vodeći se time, istaknula bih tri najvažnije stvari u korist racionalne primjene antibiotika: prvo, njihovo ispravno primjenjivanje, a zatim i vraćanje „viška“ pakiranja u ljekarnu umjesto čuvanja kućnih rezervi te kasnijem uzimanju po vlastitom nahođenju. Tu je i važnost redovitog cijepljenja protiv gripe, naročito u sezonama respiratornih virusnih bolesti, jer antibiotici kod virusnih bolesti nisu djelotvorni i njihovom se primjenom samo povećava razvoj mikrobne rezistencije.

Značajna uloga Hrvatskog farmaceutskog društva

Veliki doprinos ispravnoj primjeni lijekova, već godinama, daje i Hrvatsko farmaceutsko društvo koje mnogo čini u vidu edukacije ljekarnika, drugih zdravstvenih djelatnika, ali i građana. Putem medija i razgovora s pacijentima nastojimo ih naučiti razliku između bezreceptnih i receptnih lijekova te koji se primjenjuju u kojoj situaciji. Apeliramo na pacijente da, kada ne razumiju ili nisu sigurni u ono što im je preporučio liječnik, budu slobodni dodatno se informirati kod ljekarnika. S obzirom da određeni broj ljudi u populaciji primjenjuje veći broj, pa i na desetke lijekova, vrlo im je važno pojasniti kada i kako mogu kombinirati lijekove, odnosno kako njihova terapija treba biti raspoređena da bi učinak pojedinih lijekova bio što djelotvorniji te da bi došlo do što manje njihovih nuspojava ili interakcija.

PovratakLoading

Jedinstven sadržaj za zdravstvene radnike

Pfizer PROLoading

Pretjerano i nepravilno korištenje glavni je razlog zašto su neke bakterije postale na njih otporne.

KORISNI LINKOVI I MATERIJALIPfizer Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 6,
10000 Zagreb,
tel. 01 39087 77,
fax. 01 390 87 70

Datum izrade: studeni, 2022

© 2022 Antibiotici.hr. Sva prava zadržana. PP-UNP-HRV-0045
Dizajn by